Günlerden beri, televizyonlarda, internet sayfalarında ve basılı medyada "Apple" ve Steve Jobs ile ilgili birçok yazı ve yorumlar okuduk. Esasında "Apple" veya teknolojiyi yakından takip edenler, Steve Jobs ismine uzak değillerdi. İşin daha da gerçeği, Steve Jobs'da son 10 yıldır popülaritesini artırmıştı. Steve Jobs, insanlık için gökten üç elma düşürdü ;
1. elma: I pod,
2. elma: I phone
3. elma: I pad.
İşte bu üç elma ismini daha da geniş kitlelere ulaştırdı. Bir anlamda Steve Jobs ödevlerini ve görevini yapmış ve elması da kızarmıştı.
Son zamanlarda yapılan yorumların büyük bir kısmında, değişimi gerçekleştiren insan, teknolojik çağı başlatan kişi olarak anıldı.
Ben size Steve Jobs'un ne yaptığını anlatmayı düşünmüyorum. Zaten hemen hemen herkes bir şekilde öğrendi ve geç gelen bir hayranlık duymaya başladı bile.
Bizim çaycıya kadar herkes Stanford üniversitesinde yaptığı konuşmayı birbirine önerir oldu.
Ancak ben bu konuşmadan ziyade, daha çok "Apple" logosuyla ilgileniyorum.
Küçük bir kısmı ısırılmış bir elma. Ve bu logonun, teknolojik tarihte büyük bir çağ başlatan Steve Jobs tarafından neden ve nasıl konduğunu anlamak ve anlatmak.
Elma, tarih boyunca birçok efsaneye, masala, rivayete veya gerçek olaylara konu olmuş bir meyve.
Yaradılış efsanesinde elma, insanoğlunun cennetten kovulmasının nedeni olarak gösterilen yasak ağaçtan yedikleri meyvedir.
Tanrı Adem ve Havva'ya cennet’teki ağaçlardan birinin meyvesini yemeyi onlara yasaklamıştı. Bahsedilen meyve de, iyiyi kötüden ayırmada bir ölçü olan elma ağacıydı.
Ancak daha önce cennetten kovulan Şeytan, Adem ile Havva'yı yasak meyveyi yemeleri konusunda kandırarak, onlarında cennetten kovulmalarını sağladı.
Adem ile Havva bir seçim yapmış ve bu seçimleri ile birlikte bir büyük bir değişime maruz kalmışlardı.
Elma ile başka bir hikâye de, mitolojik efsane olan Herakles’in Altın Elma’sıdır.
Bu efsaneye göre; Herakles'e, dünyanın ucunda, güneşin battığı yerde, Atlas'ın gök kubbeyi taşıdığı yerde bulunan bir bahçedeki ağaçtan elma alıp gelme görevi verilmişti (Heraklesin 12 ödevinden biri).
Herakles "Akşam Kızlarının Bahçesi" denen bu yere gelmiş ve bahçeyi koruyan yüz başlı ejderle savaşmıştır.
Atlas'ı da kandırarak bu bahçeden 3 elma alabilmeyi başarıp geri dönmüştür. (Belki de gökten düşen 3 elma hikayeside burdan gelmektedir.)
Pamuk prenses ve Cadı-Kraliçenin elması:
Burada da Cadı-kraliçenin ödül olarak pamuk prensese verdiği ve pamuk prensesin hayatını değiştiren olayları başlatan büyük bir kandırma için kullanılmıştır elma.
Pamuk prensesi cezbeden ve parlayan elma.
Bu masalın sonunda da, anlatana, dinleyene ve masalın gerçek sahibine olmak üzere gökten üç elma düşer.
Tüm bu efsanelerde elma ağacı iyiyi kötüden ayırmada ölçü aracı olarak kullanılmıştır. Her zaman ödül olarak sunulan, sunulduğu kişiyi cezbeden ve kandıran bir tercih sebebi olmuştur.
Yapılan bu tercihler ise, önü alınamaz büyük değişimleri doğurmuştur.
Elmanın hikayesi sadece efsane ve masallarla kısıtlı değil. Birde yakın zamanlarda, yaşanmış olaylarda da kendini göstermektedir. Bunlardan en önemlileri ise;
1- Newton'un elması:
1660’ların ortalarında, Isaac Newton, kuzey İngiltere’deki malikânesinin bahçesinde, elma ağacından düşen elmalardan esinlenerek, maddenin çekim gücü yasasını keşfetmiştir.
Bu yasasının keşfi, modern bilimin başlangıç taşlarından en önemlisi olarak büyük bir değişimi tetiklemiştir.
Not: Newton'un bu hikâyesinin gerçekliği, Bilim adamının yaşıtı William Stukeley tarafından kaleme alınan notlarla doğrulanmıştır.
2- Alan Turing'in siyanürlü elması:
Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan İngiliz bilim adamı, Alan Turing, kendi geliştirdiği "Turing testi" ile makinelerin (bilgisayarların) düşünme becerisini geliştirecek, algoritmik çalışmalar öne sürmüştür.
Ayrıca İkinci dünya savaşı sırasında, Almanlar tarafından geliştirilen Enigma isimli şifreleri çözmüş ve bu sayede Almanların savaş sırasında, konvansiyonel silahlarının (Uçak, gemi, denizaltı gibi) etkilerini oldukça azaltmıştır. Ancak savaş sonrası, Alan Turing eşcinsel olduğunun anlaşılması ile zor durumda kalarak, o zamanın yasaları gereği büyük yaptırımlara maruz kalacağını anlayarak intihar etmiştir.
(Not: Ancak, kendisinin gizli örgütlerce, öldürüldüğü rivayetine de inanan geniş bir kitle de vardır.) İntihar şekli ise, içerisine yüksek miktarda siyanür enjekte edilmiş bir elmadan, sadece bir ısırık alınması ile gerçekleşmiştir.
Tüm hikâye ve olaylarda görüldüğü gibi, elma hayatta, insanlığa sunulan imkânları (ödülleri) temsil etmektedir. Isırılmış elma ise, bir tercihi, daha doğrusu tercih yapabilme özgürlüğünü ve iradesini temsil etmektedir. Yasaklanmış elmayı, tercih etme özgürlüğü ve cesareti ise, kadere boyun eğmek yerine, kaderi değiştirecek gücü kullanmayı fark etmektir. Ve bu tercih, insanlığa, her zaman büyük bir değişimi ve bu değişimi yaşayabilme fırsatını vermektedir.
Steve jobs'un Apple'ıda bizlere bugüne kadar çok önemli ödüller sundu. Logosunun üzerindeki ısırılmış parçası ise o ürünlerin bizler tarafından tercih edilmişliğini gösterdi.
Ancak malasef Steve Jobs'un hikayeside 6 Ekim 2011 de sona erdi.
Ve bu hikayenin sonunda, Steve Jobs, insanlık için gökten üç elma düşürdü ;
1. elma: I pod
2. elma: I phone
3. elma: I pad
Tercihlerinizden pişmanlık duymadan, hayatınıza getirdiği değişimleri doya doya yaşamanız dileğiyle;
Yazan: Alper FINDIK
Yazan: Alper FINDIK
harika.....
YanıtlaSil